1 kommentar

Våga kasta dig ut!

Jag har sällan varit med om något som spridits så snabbt, som en löpeld genom världen, som filmen Kony 2012. Jag hörde först talas om den på Facebook och Twitter, och snart hade flera av mina vänner där delat den vidare till alla andra. Sedan dök den upp i media, i nyhetsinslag och i blogginlägg, med ganska mycket kritik mot det ursprungliga inlägget.

Jag kände tidigt att det här tillfället var för bra för att låta det gå mig ur händerna. Självklart måste jag ta upp det här med mina elever. Men skulle jag våga? Var det OK att ta in något i undervisningen som med all sannolikhet skulle påverka mina elever – som skulle vilja få dem att agera – utan att veta säkert hur mycket man kunde lita på de olika uppgifterna?

Jag vågade, och har ännu inte ångrat mig. Den lektion då jag visade Kony 2012 var den bästa lektion jag har haft – någonsin tror jag. Eleverna var oerhört intresserade och engagerade och de kände definitivt att det var på riktigt. Det vi tittade på och diskuterade pratades om runt om i världen. Flera ville genast köpa ett action pack.

Genom att visa avsnittet, förklara, diskutera och svara på frågor om det de såg och hörde så öppnade jag upp en ny värld för många av eleverna. En värld där de fick lära sig att ifrågasätta det de ser och hör, en värld där de känner att det är möjligt att förändra saker och att man inte behöver vara statsminister för att kunna göra det, en värld där de fick ta ställning och uttrycka sin åsikt.

Diskussionen lever vidare. Eleverna är inte ense om vad de tycker och de vill att vi ska ta det vidare – så vem vet vad vi gör den 20 april…

Vill du titta på filmen och några av de artiklar, filmer och blogginlägg som vi använt tillsammans kan du titta här:

Kony 2012

Vill du sedan se och höra lite om hur eleverna resonerar kan du titta och lyssna här:

Vodpod videos no longer available.

Kony 2012 elevreflektioner, posted with vodpod

/ Lotta

Annonser

One comment on “Våga kasta dig ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: