Lämna en kommentar

What drives motivation?

Ja, det är verkligen frågan – vad är det som driver oss framåt, vad är det som ger oss motivation till att gå vidare? Enligt Jan Björklund och Folkpartiet så är det betygen som är moroten, de som ska få upp de svenska elevernas resultat upp på banan igen. Därav betyg från årskurs fyra. Han måste alltså tro att tioåringar blir motiverade av en bokstav på sitt arbete i slutet av terminen. Vi lever inte i samma värld han och jag.
I min värld är tioåringar fulla av nyfikenhet och lust att lära allt möjligt – bara man pekar dem åt något håll springer de gärna iväg ditåt. Att ge dem betyg anser jag vara direkt hämmande på motivationen – de kommer dit tids nog.

Om man funderar ett slag på vad det är som motiverar oss, som får oss till att utföra stordåd, är det då ”betyget”, i form av en pengapåse? Nej, med tanke på de lärarlöner vi har så kan det knappast vara det. Vad är det då? Dan Pink har kommit fram till att det finns andra faktorer som är viktigare och jag tror att desamma gäller för våra elever. Titta och tyck till själv. Vad tror du?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: